Typologie des numéraux en langues slaves - Feuillet, Jack (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Znano je, da so števniki v slovanskih jezikih kompleksna jezikovna struktura spričo številnih oblikovnih variacij, različnih kontekstualnih rab in raznih tipov zaznamovanosti. Temu problemu so posvečene številne študije, vendar vprašanje še zdaleč ni izčrpano. Pričujoči članek ponuja tipološko pojasnitev nekaterih poglavitnih pojavov: v prvi vrsti proučuje oblikovne variacije (sklonske tipe) števnikov, nato se loteva pomenskih značilnosti (živost, človeškost, kolektivnost), na koncu pa analizira še oznamovanje skladenjskih členov v samostalniških zvezah. Ne glede na to, kako jih skušamo analitično opisati, števniški sistemi ostajajo za govorce neslovanskih jezikov pomemben učni problem.
Keywords: langues slaves; numéral; Slavic languages; slovanski jeziki; števnik; tipologija števnikov; typologie des numéraux