Kako motivirati zaposlene ? - Kušar, Andreja (Revija za univerzalno odličnost, 2014)
Raziskovalno vprašanje (RV) : Kako motivirati zaposlene? Namen: Namen raziskave je bil s pomočjo anketnega vprašalnika ugotoviti, kaj zaposlene najbolj motivira oziroma kaj jih sploh motivira za delo. Metoda: Grafično in opisno so predstavljeni rezultati ankete naključno izbranega vzorca ljudi z različnih strok in različne starostn e populacij e. S pomočjo vprašalnika smo ugotovili povezanost posameznih dejavnikov motivacije glede na izobrazbo, starost in vrsto zaposlitve. Večina vprašanj je zaprtega tipa, le zadnje vprašanje je odprto, kar pomeni, da lahko anketiranci s svojimi besedami oblikujejo odgovor. Vprašanja smo analizirali s pomočjo frekvenčne analize posameznih odgovorov. Pri tem smo s pomočjo R Commander - ja naredili izračun Pearsonovega HI - kvadrata za neodvisnost, Spearmanov koeficient korelacije in Fisherjev eksta ktni test . Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili , kateri motivacijski dejavni ki najbolj motivirajo zaposlene. To so predvsem nematerialni motivatorji, kot so na primer dobri medsebojni odnosi, delo z izzivi, moţnost napredovanja, jasna navodila, dobri delovni pogoji, ugled podjetja... Organizacija : Raziskava bo menedžerjem pomagala razumeti njihovo vlogo pri motivaciji zaposlenih. V pomoč jim bodo tudi rezultati o vrstah motivacijskih dejavnikov. Družba: Raziskava prikaže družbi, kako in na kakšen način se posamezniki motivirajo. Originalnost: Določeni motivatorji v naši študiji so rangirani drugače kot v teoretičnih objavah, saj mnogi anketiranci v našem primeru dajejo prednost nematerialnim motivatorjem (dobri odnosi z vodjo, s sodelavci, dobri delovni pogoji ) pred materialnim motivatorjem . Omejitve/nadaljnje raziskovanje : V raziskavi smo se omejili na zaposlene različne starosti, po spolu in delovni dobi v različnih organizacijah. Da bi se na splošno še bolj približali ugotovitvam avtorjem, bi morali zastaviti več vprašanj, jih smiselno medsebojno ovrednotiti in zajeti večji vzorec.
Keywords: dejavniki motiviranja; employee; factors of motivation; motivacija; motivation; motivatorji; motivators; organizacija; organization; satisfaction; zadovoljstvo; zaposleni