Human rights education in foreign language learning - Kukovec, Melita (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Na osnovi aktualnih dogodkov lahko sklepamo, da današnji svet zaznamuje kršenje človekovih pravic. Učitelji verjamemo, da tovrstne kršitve lahko preprečimo z vključevanjem izobraževanja o človekovih pravicah tudi v pouk tujega jezika, ki omogoča posameznikom, da prispevajo k oblikovanju in širjenju splošne kulture človekovih pravic. Mladim moramo dati priložnost, da pri pouku doživljajo in spoznavajo, kaj pomeni živeti skupaj v odprti in svobodni družbi, zato jih moramo opremiti ne le s poznavanjem človekovih pravic, ampak tudi z znanjem o tem, kako si te pravice priboriti v vsakdanjem življenju. Prispevek obravnava vključevanje učnih ur na temo človekovih pravic v slovensko osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje pri pouku tujega jezika in hkrati nakazuje potrebo po tem, da moramo bodoče učitelje usposobiti, da bodo ustrezno reagirali, če bodo njihovi učenci v razredu izražali radikalne ideje, ki nasprotujejo demokratičnim vrednotam ali pa preprosto neosnovano zavračali mnenja drugih. V nadaljevanju predstavi strategije, ki bodočim učiteljem omogočajo razvijanje kompetenc, potrebnih za izvajanje pouka, ki temelji na človekovih pravicah.
Keywords: človekove pravice; education; human rights; izobraževanje; osebni razvoj; učenje tujih jezikov