Ko je za odpravljanje bolečine v rami potreben drugačen pristop - Majcen Rošker, Živa (Šport (Ljubljana), 2019)
Funkcionalni subakromialni utesnitveni sindrom je pogosta težava športnikov v disciplinah, ki zahtevajo pogosto gibanje rok nad ramensko osjo. Za uspešno rehabilitacijo je potrebno ugotoviti primarni vzrok težav, kar omogoča primerno zdravljenje. 27-letni odbojkar je navajal znake in simptome značilne za funkcionalni subakromialni utesnitveni sindrom. Klinični pregled vratne hrbtenice in ramenskega obroča je nakazoval, da je za šibkost mišic rotatorne manšete odgovorna predvsem utesnitev živčne korenine C5 v vratni hrbtenici. Znaki in simptomi subakromialnega utesnitvenega sindroma so izzveneli neposredno po izvedbi retrakcije vratne hrbtenice in retrakcije vratne hrbtenice z ekstenzijo. V predstavljenem primeru je bila šibkost mišic supraspinatusa in infraspinatusa povezana s kliničnimi znaki utesnitve živčne korenine C5. Iz tega lahko zaključimo, da je bila najverjetneje vratna hrbtenica odgovorna za nastanek bolečine in slabe funkcije ramenskega sklepa, kar je povzročilo nastanek znakov in simptomov funkcionalnega utesnitvenega sindroma. V prihodnje bi bilo potrebno podrobneje raziskati povezave med funkcijo vratne hrbtenice in rame.
Keywords: cervical spine; functional subycromial impingement syndrome; funkcionalni utesnitveni sindrom; mišice rotatorne manšete; rotator cuff function; sport; šport; vratna hrbtenica