Biti priseljenec - Marič, Mojca (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2024)
Avtorici v članku predstavita, kako priseljenci v Mariboru vidijo svojo selitev in razloge zanjo ter kako ocenjujejo svoje življenje in uresničevanje integracije v Sloveniji. V antropološki analizi zbranega gradiva s pomočjo etnografskih črtic prikažeta njihovo dojemanje integracije, pri tem pa analizirata njihovo vključevanje v družbo in usvajanje jezikovnih, sistemskih in kulturnih zmožnosti za samostojno delovanje v novem življenjskem okolju. Opredelita tudi glavne izzive, ki jih priseljenci z različnimi ozadji opisujejo kot skupne: usvajanje jezika, pridobivanje zaposlitve, ustvarjanje socialne mreže, soočanje z diskriminacijo, ohranjanje psihične stabilnosti in dostop do informacij.
Keywords: anthropology of migration; antropologija migracij; antropologija postsocializma; begunci; economic migrants; ekonomski migranti; integracije; integration; ljubezenski migranti; love migrants; Maribor; migrants; priseljenci; refugees