Artful making - Car, Marijana (Teorija in praksa, 2015)
Članek govori o načelih umetniškega ustvarjanja ("artful making"), ki predstavlja ustvarjalne in inovativne procese umetniškega dela. Uporabljajoč kombinacijo abstraktnosti, opisno vzorčne neeksperimentalne metode in teoretičnih vidikov inovativnosti, umetnosti, managementa in organizacije, proučujemo epistemološke osnove, razlike in odnos med umetnostjo in poslovnim svetom. Koncept je skladen z epistemološkimi prizadevanji za preseganje racionalizma kot prevladujočega epistemološkega okvira za razumevanje znanja in procesa njegovega ustvarjanja. Teoretična diskusija je v prispevku združena s predstavitvijo uporabnih organizacijskih in managerskih načel, kot so sodelovanje, zaupanje, soodvisnost, igra, priprave in svoboda, ki jih uporabljajo umetniki, medtem ko so v modernem managementu in organizacijah pogosto zapostavljena. Tako predstavlja članek natančno raziskavo ustvarjalnega umetniškega dela ter ponuja njegova specifična načela in metode poslovnemu svetu.
Keywords: art; Arts; Creative ability; Leadership; Management; umetniško ustvarjanje; Umetnost; Upravljanje; Ustvarjalnost; Vodenje