Učinek vrtca na otrokov govorni razvoj - Marjanovič Umek, Ljubica (Sodobna pedagogika, 2006)
Namen pričujoče vzdolžne raziskave je bil proučiti učinek vrtca na otrokov govorni razvoj, in sicer v povezavi s starostjo, pri kateri so bili otroci vključeni v vrtec, in v povezavi z otrokovim družinskim okoljem. V vzorec so bili vključeni otroci, ki so obiskovali enega izmed slovenskih vrtcev oz. pri zadnjem ocenjevanju eno izmed šol. Približno polovica otrok iz vzorca je bila v vrtec vključena pri enem, druga polovica pa pri treh letih starosti. Otroke smo prvič ocenjevale, ko so bili stari približno tri leta, potem pa smo jih spremljale še tri leta. Govorno kompetentnost otrok smo štirikrat ocenjevale včasovnem presledku enega leta, kakovost otrokovega družinskega okolja pa dvakrat (pri starosti otrok približno 4 in 6 let). Dobljeni rezultati kažejo, da je učinek zgolj vrtca oz. starosti pri kateri so bili vključeni v vrtec, majhen, se pa poveča v povezavi z izobrazbo mater otrok. Vrtec pomembno učinkuje na govorni razvoj otrok, katerih matere imajo nizko izobrazbo in ki pogosto žive v manj spodbudnem okolju. Rezultati tudi kažejo, da se učinek materine izobrazbe na otrokov govorni razvoj veča z otrokovo starostjo.
Keywords: družina; family; govorni razvoj; otroški vrtci; predšolska vzgoja; predšolski otroci; raziskave; Slovenia; Slovenija