Hybrid self-organization based facility layout planning - Potočnik, Primož (Strojniški vestnik, 2014)
Namen raziskave je predstaviti novo hibridno metodo načrtovanja postavitve proizvodnje, ki združuje princip samo-organizacije in ekspertnega načrtovanja. Predlagana metoda rešuje problem načrtovanja postavitve proizvodnje z namenom optimiranja toka materiala med posameznimi proizvodnimi enotami. V literaturi lahko zasledimo algoritmične pristope k načrtovanju postavitve proizvodnje, ki temeljijo na matematični formulaciji problema, vendar težko upoštevajo številne lokalne omejitve, tehnične specifikacije, načine transporta, dimenzije, itd. Alternativni in najpogosteje uporabljeni pristop temelji na uporabi grafičnih programskih paketov za ročno načrtovanje proizvodnih enot. V tem primeru je mogoče natančno upoštevati vse lokalne omejitve, vendar je težko zagotoviti globalno optimirano proizvodno postavitev.
Keywords: celična proizvodnja; hibridna metoda postavitve; načrtovanje postavitve proizvodnje; nevronske mreže; optimiranje proizvodnje; samo-organizacija