Dokazi o uporabi ortoz pri mladostnikih z idiopatsko skoliozo - Udovčić Pertot, Anja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Konservativna obravnava skolioz zajema različne pristope, ki so odvisni od posamezne klinične situacije. Zajema opazovanje, specifično fizioterapevtsko obravnavo in zdravljenje s spinalno korekcijsko ortozo. V zadnjih letih v literaturi najdemo vedno več dokazov, da je uporaba spinalnih ortoz učinkovita, vendar so ti dokazi zelo nizke kakovosti. Cochranov pregled literature zaključuje, da uporaba spinalnih ortoz lahko prepreči napredovanje krivine hrbtenice.
Keywords: Adolescent; conservative treatment; idiopathic scoliosis; idiopatska skolioza; konservativna obravnava; mladostnik; Orthotic Devices; spinal brace; spinalna ortoza