Izziv gospodarsko-poslovnih con in njihova prihodnost po pandemiji - Cafuta, Oskar (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2021)
V začetku leta 2020 si še nismo mogli predstavljali magnitude sprememb, ki jih prinaša pandemija. Realnost je postala surrealna, mesta so se izpraznila, družbeni stiki in dejavnosti pa so se preselili na medmrežje. To je poudarilo izzive in priložnosti tudi na področju prostorskega načrtovanja. Velike spremembe vsakdana so prinesle novo organizacijo dela (delo od doma), ki bo pomembno vplivala na nadaljnji razvoj mest in poslovnih prostorov v okolju. V prispevku predstavljam razmišljanje, kako bodo te nenavadne spremembe v načinu življenja in dela vplivale na razvoj in transformacijo mest, zlasti poslovnih prostorov. Članek še posebej obravnava gospodarsko-poslovne cone, problem njihovega načrtovanja danes ter njihovo ranljivost in potenciale v postpandemskem času. Je mogoče obstoječe poslovne cone v prihodnje organizirati bolje in načrtovati produktivna mesta? Članek obravnava potencialne rešitve in spremembe na podlagi primerov (izvedenih ali načrtovanih) iz Slovenije in tujine in predlaga priporočila za nadaljnji razvoj con.
Keywords: gospodarske cone; pandemije; poslovne cone; produktivna mesta; prostorski razvoj; prostorsko urejanje