Oblikovanje za varnost - Stanič, Ivan (Urbani izziv, 1999)
Oblikovanje za zagotovitev varnosti pred kriminalom v fazi načrtovanja je oblika preventivne dejavnosti, v kateri lahko z vključevanjem varnostnih ukrepov, na stroškovno učinkovit način, preprosto in poceni dosežemo ugodnosti za graditelje in poznejše lastnike objektov. V prispevku je prikazan primer institucionaliziranega delovanja britanske policije v postopku pospeševanja gradnje za zagotovitev varnosti, ki je obenem tudi usmerjeno v premagovanje strahu pred kriminalom.
Keywords: crime; kriminal; mesta; security; stanovanjska naselja; stanovanjske četrti; urbanism; urbanistično planiranje; urbanizem; varnost; Velika Britanija