Dedicated small bowel follow-through - experience of Clinical institute of radiology in Ljubljana - Koprivnik, Mateja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Ozko črevo je del prebavnega trakta, ki ga je najteže pregledati. Največkrat uporabljena radiološka preiskava je jejunoileografija, ki pa je pogosto narejena brez fluoroskopije in pritiska na vse segmente ozkega črevesa. Rezultat preiskave je odvisen le od sprememb, prikazanih na rentgenogramih. Namen naše študije je prikazati natančnejšo radiološko preiskavo ozkega črevesa. Bolniki in metode. Od aprila do septembra 2002 smo na našem oddelku opravili 35 radioloških preiskav ozkega črevesa pri bolnikih,ki so jih napotili iz specialistične gastroenterološke ambulante. Rezultate naše preiskave smo primerjali s kliničnim potekom, endoskopskim izvidom in izvidom operativnega posega. Rezultati. V 33 primerih so bili rezultati naše preiskave potrjeni z drugimi preiskavami. V 2. primerih je bil rezultat naše preiskave lažno negativen. Senzitivnost preiskave je bila pri naši skupini pacientov 89,5% in specifičnost 100 %. Zaključki. Natančno opravljena radiološka preiskava ozkega črevesa s fluoroskopijo in pritiskom navse segmente ozkega črevesa je zanesljiva diagnostična metoda.
Keywords: Barijev sulfat; Barium Sulfate; Celiac Disease; Celiakija; Contrast Media; Crohn Disease; Crohnova bolezen; črevesje; Črevesne bolezni; Črevo tanko; Diagnosis; diagnostika; Dispepsija; Duodenitis; Dyspepsia; Fluoroscopy; Fluoroskopija; Intestinal Diseases; Intestine, Small; Kontrastna sredstva; Radiography; radiološka diagnostika