Mirko Kovač's narrative alloy (Biography of Malvina Trifković) - Vukićević-Janković, Vesna (Primerjalna književnost, 2017)
Kratki roman Mirka Kovača Malvina (Življenjepis Malvine Trifković, 1971) je sestavljen s posrednim, fragmentarnim nizanjem najrazličnejših form in vrst diskurzov. Prav princip tekstualne fragmentacije spodbudi bralčevo vpletenost v proces (re)konstitucije in (re)konstrukcije pomena. Kovačevi poetski principi izvirajo iz njegove predanosti resničnosti, bralcu in literarnemu besedilu. Od svoje prve objave je Malvina pritegnila pozornost široke strokovne in neprofesionalne bralske javnosti predvsem kot pripoved o srbsko-hrvaškem sovraštvu in kot prvi lezbični roman v južnoslovanskem svetu. Ne le pripovedna forma, tudi tema Kovačev tekst odpira za tiste oblike družbenega življenja, ki so marginalizirane in izpostavljene zatiranju. Kovač ironično očrtuje kodekse socio-kulturnih okolij in oblik družbene moči in tako prinaša parodično sliko družbene moralnosti, utemeljeno na subverzivnih mehanizmih in parcialnih resnicah. Družbeni, politični, ideološki, religiozni, etični in estetski modeli sveta, skozi katere je mogoče opazovati realnost, se vzpostavljajo v pomanjkanju emancipirane akcije in izbire. Predmet posodobljenega opisa v pričujočem delu so prepovedi in omejitve, stereotipi in tabuji ter na drugi strani transgresija (prehajanje meja) vseh prepovedi.
Keywords: "Životopis Malvine Trifković"; ideologija; ideology; intertekstualnost; intertextuality; Kovač, Mirko, 1938-1987; narrative structure; pripovedna struktura; represija; repression; Serbian literature; srbska književnost