Chommoda in hinsidias - Movrin, David (Primerjalna književnost, 2018)
V svoji pesmi 84 Katul opisuje Arija, parvenija skromnih korenin, ki začetkom besed kompulzivno dodaja pridih, da bi vzbudil vtis izobraženosti; namesto "commoda" in "insidias" izgovarja "chommoda" in "hinsidias". Takšna izreka je imela močno socialno konotacijo in govorce latinščine, ki so pridih opustili, je čakala socialna stigma; "rusticus fit sermo si aspires perperam", je zapisal Nigidij Figul. Toda zakaj "commoda"? Zakaj "insidias"? To bi bili lahko dve povsem naključni besedi in nekateri komentatorji menijo, da ni razloga za dodatno pomensko raven; entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem. Pesem se zato ponaša z dolgo zgodovino ne ravno razburljivih interpretacij in prevodov. Šele renesančni izdajatelji so ugotovili, da v rokopisih pridih dejansko manjka, medtem ko je bodico na koncu epigrama odkrilo šele dvajseto stoletje. Na podlagi tega izročila bo skušal članek identificirati novo pomensko plast, ki ponuja svojski vpogled v Katulovo razumevanje človeške narave.
Keywords: Catullus, Gaius Valerius; latinska poezija; literarni liki; parveni; povzpetnik