Oploditev in nepravilnosti oploditve po vnosu semenčice v jajčno celico pri človeku - Kovačič, Borut (Medicinski razgledi, 2001)
Oploditev je proces združevanja očetovskih in maternih kromosomov v aktivirani jajčni celici. Najpogostejši vzrok za neoplojenost je nesposobnost semenčic, da bi prodrle v jajčno celico. V takšnih primerih lahko spolne celice spojimo tudi mehansko, združevanje njihovih kromosomov pa prepustimo delovanju ooplazme. Pogoj za združitev kromosomov je skladno razvitje očetovskega in maternega kromatina in nastenek moškega in ženskega pronukleusa. Preoblikovanje kromatina ni vedno usklajeno, kar lahko privede dozastoja oploditve. Tehnika imunofluorescenčne mikroskopije neuspešno oplojenih jajčnih celic nam omogoča sočasno opazovanje kromatina in pripadajočih mikrotubulov, najpomembnejših struktur za dinamiko kromosomov med oploditvijo. Z njo lahko ugotavljamo nepravilnosti v procesu združevanja spolnih celic in nekatere vzroke zanje.
Keywords: fertilization; Fertilization in vitro; oploditev; Sperm injection, intracytoplasmic; fiziologija; nepravilnosti; Oocyte; Sperm-ovum interactions