Diagnosing the issue - Jahić, Hatidža (Naše gospodarstvo, 2024)
Ta študija preučuje vzorce emigracij med zdravstvenimi delavci v Bosni in Hercegovini, analizira temeljne razloge za emigracijo in predlaga izvedljive rešitve za omejitev tega trenda. Uporabljen je kompleksni raziskovalni pristop, ki združuje kvantitativne podatke iz anket, opravljenih med študenti medicine in zdravstvenih ved, ter kvalitativne vpoglede v intervjuje z vladnimi uradniki, jezikovnimi pedagogi in statističnimi agencijami. Ugotovitve razkrivajo veliko nezadovoljstvo s socialno-gospodarskimi in političnimi razmerami, kar zdravstvene delavce spodbuja k iskanju priložnosti v tujini. Glavni razlogi za odhod v tujino (dejavniki odbijanja) so politična nestabilnost, nizke plače in slabe delovne razmere, medtem ko boljše plačilo in karierne priložnosti delujejo kot dejavniki privlačevanja. Čeprav je študija omejena zaradi pomanjkanja celovitih uradnih statističnih podatkov o emigracijah, poudarjajo implikacije tega raziskovanja potrebo po političnih intervencijah, katerih cilj je izboljšanje lokalnih delovnih pogojev in reformo izobraževalnega sistema. Študija ponuja dragocene vpoglede za oblikovalce politik in drugih deležnikov za učinkovito reševanje problema bega možganov.
Keywords: beg možganov; Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; brain drain; emigracija; healthcare emigration trends; socio-economic challenges; zdravstveni delavci