Onesnaževanje gorskih jezer - Brancelj, Anton (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1999)
Za gorska jezera v Sloveniji je dolgo časa veljalo, da niso izpostavljena onesnaževanju tako kot nižinska jezera. Podrobnejše raziskave v zadnjem desetletju pa so pokazale, da je vpliv človeka močan tudi v tako oddaljenih predelih. Gorska jezera pri nas ogroža turizem, prenos škodljivih snovi po zraku ter naseljevanje rib. V treh jezerih so bile opravljene tudi analize sedimenta, s katerimi so se ovrednotili vnosi nekaterih snovi v jezera v preteklih desetletjih.
Keywords: Alpe; Alps; ecology; ekologija; environmental protection; hidrobiologija; hidrogeografija; jezera; onesnaževanje voda; Slovenia; Slovenija; varstvo okolja