Klavirska dela Janka Ravnika, objavljena v Novih akordih - Bogunović Hočevar, Katarina (Muzikološki zbornik, 2010)
Janko Ravnik je ob svojem prihodu na slovensko glasbeno prizorišče veljal (ob Kogoju) za obetavno skladateljsko osebnost. Posebno pozornost so v Novih akordih pritegnila njegova klavirska dela, ki so po mnenju takratne kritike odpirala novo poglavje slovenske klavirske tvornosti. Razprava razgrinja kompozicijski ustroj posameznih skladb objavljenih v Novih akordih ter iz le-teh izpelje značilnosti skladateljeve poetike zgodnih klavirskih del.
Keywords: glasbena analiza; klavirska dela; musical analysis; Novi akordi (periodika); piano works; Ravnik, Janko, 1891-1982