Epistemologija radikalne pedagogike in kulturni kapital za 21. stoletje - Gregorčič, Marta (Sodobna pedagogika, 2008)
Besedilo predstavlja najpomembnejše politike nacionalnih in globalnih strategij za izobr: ževalne sisteme v 21. stoletju. Sodobne strategije z novimi dolocili vse bolj trgajo izobraževane družbenega, kolektivnega in vzajemnega procesa. Izobraževane vodijo prek neoliberalnih tenden ki uvajajo v izobraževanje iztrgano, fragmentarno, parcialno znanje, izobražujejo za tehnokracijo in menedžerstvo, za trg, ukinjajo prakso in vsakdanje življenje ter preprecujejo nujno potrebne teoretske refleksije. S takimi prijemi krnijo kakovost, širino, celostnost, kriticnost in ustvarjalnost vednosti z vse udeležence v izobraževalnih procesih. Avtorica dokazuje, da se degradacija clovekovih potencialo vzpostavlja z umikanjem štirih temeljnih elementov iz izobraževanja: politicnosti, epistemološke radovednosti, kolektivnega delovanja in imanentnosti konflikta. S sistemsko kritiko sodobnega izobraževanja ter globalnih razvojnih in gospodarskih politik dokazuje, kako zavracamo že ustvmjeni kulturni kapital, k se je zgradil skozi stoletja filozofije, teorije in prakse. Z natancno predstavitvijo temeljnih družboslovcev in humanistov iz 19. in 20. stoletje na novo aktualizira pomen in doseg radikalne pedagogike. Da bi prepoznal pozitivne potenciale že ustvarjenega kulturnega kapitala, avtorica izrisuje epistemologijo pedagogike, ki je nastajala odspodaj ter ostajala na družbenem obrobju . Med temeljne avtorje, ki so v pedagoško teorijo in prakso integrirali emancipatorične potenciale, uvrsti Paula Freireja ter Josepha Jacotota. Prek njunih del ter bogastva dedišcine radikalne pedagogike nakaže temeljne elemente ustvarjalnega izobraževanja ki so emancipatoricni tako za pedagogike kot tudi za družbe in/ali skupnosti.
Keywords: radikalna pedagogika; šolska politika; kritična teorija; kulturni kapital