Ali je alegorija alternativa simbolu? - Kernev-Štrajn, Jelka (Primerjalna književnost, 2006)
V zgodnejših literarnozgodovinskih obdobjih je raba izrazov, kot sta alegorija in simbol, zelo nihala. Članek zagovarja tezo, da je pozneje, v 19. in 20. stoletju, ta raba postajala čedalje manj stvar tropov in čedalje bolj manifestacija določene naravnanosti do sveta. V tem procesu je romantika odigrala ključno vlogo. Goethe in Coleridge sta pojma začela obravnavati antitetično in vrednotno, saj sta simbolu pripisala očitno prednost pred alegorijo. Njuna opredelitev se je obdržala dolgo v 20. stoletje. Dokončno je to vrednotno zaznamovano razmerje zamajala teorija poststrukturalizma (Paul de Man) z novimi uvidi v romantično poezijo in poetiko.
Keywords: literarna teorija; literary theory; poststrukturalizem; retorične figure; tropi; alegorija; simbol; Romanticism; romantika