Trikotnik, enakoosna hiperbola in Bernoullijeva lemniskata - Razpet, Marko (Obzornik za matematiko in fiziko, 2019)
V prispevku obravnavamo geometrijsko konstrukcijo trikotnika ?$ABC$? z dano osnovnico ?$AB$?, razliko ?$α - β$? kotov ob osnovnici in premico, na kateri je oglišče ?$C$?. Naloga je posplošitev tiste, ki jo je Josipu Plemlju postavil leta 1891 njegov profesor matematike Vincenc Borštner na ljubljanski gimnaziji.
Keywords: geometrija; trikotnik