Aplikativni vidiki politične geografije v planiranju integracije in razvoja kontaktnih prostorov - Bufon, Milan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Članek obravnava sodobne vidike političnogeografskih obravnav ter njihove aplikativnosti pri proučevanju konvergentnih in divergentnih družbenih in prostorskih fenomenov. Analizira problematiko interpretiranja meja ter teritorialnosti, še posebno po geopolitičnih transformacijah v Evropi ter v luči ustvarjanja nove političnogeografske podobe kontinenta in v njem potekajočih integracijskih procesov. V nadaljevanju prikazuje pojave in probleme razvoja v evropskih kontaktnih prostorih, ki jih opredeljujejo obmejni status in prisotnost jezikovnih manjšin.
Keywords: državne meje; Europe; Evropa; geopolitika; obmejna območja; obmejno sodelovanje; politična geografija; Slovenia; Slovenija