Ocenjevanje kompleksnosti programskega procesa kot osnova za ocenjevanje obsežnosti projektov - Vajde Horvat, Romana (Uporabna informatika (Ljubljana), 2000)
Večina modelov za ocenjevanje obsežnosti posameznega programskega projekta temelji na ocenjevanju zahtevnosti programske opreme. Kljub temu, da v zadnjih letih proces razvoja programske opreme dosega višji nivo zrelosti, modeli za ocenjevanje obsežnosti projektov tovrstnih podatkov ne upoštevajo dovolj. Vendar nam ravno ti podatki lahko pomagajo do realnejših ocen. Podobno kot v drugih panogah, je tudi v razvoju programske opreme mogoče opredeliti tako imenovane procesne modele, ki opredeljujejo procesne aktivnosti, ki se izvajajo znotraj posameznega procesa. Hkrati z določitvijo zaporedja aktivnosti, lahko v procesnem modelu opišemo tudi druge lastnosti procesa: delovne proizvode, ki so potrebni za izvajanje aktivnosti oyiroma so rezultat aktivnosti, vire, ki so potrebni za njihovo izvedbo in podobno. Čim bolj podrobno poznamo procesni model, tem natančneje lahko določimo trud, ki bo potreben za izvedbo določenega projekta, ki se bo odvijal po izbranem procesnem modelu. V nadaljevanju je opisan model za ocenjevanje kompleksnosti procesnih modelov (SoPCoM - Software Process Complexity Model).
Keywords: kompleksnost procesov; Petrijeve mreže; procesni modeli; programska oprema