Morphological traits of Scots pine (Pinus sylvestris L.) in international provenance tests in Bosnia and Herzegovina - Memišević Hodžić, Mirzeta (Acta silvae et ligni, 2020)
Rdeči bor (Pinus sylvestris L.) je ena izmed najpomembnejših drevesnih vrst v Evropi. Pričujoča raziskava ugotavlja, ali med proveniencami, uporabljenimi v dveh provenienčnih testih rdečega bora v Bosni in Hercegovini, obstaja variabilnost preučevanih morfoloških lastnosti. Izmerili smo višino dreves, premer koreninskega vratu in dolžino terminalnega poganjka ter prešteli veje na najmlajšem vencu vej v dveh provenienčnih testih. Provenienčna testa sta locirana v Kupresu (15 provenienc) in Žepčah (14 provenienc) v različnih podnebnih, edafskih in orografskih razmerah. Obema provinenčnima testoma je skupnih 11 provenienc. Deskriptivna statistika in analiza variance kažeta na razlike med proveniencami pri vseh preučevanih morfoloških lastnostih, ki jih pripisujemo provenienčnim testom, proveniencam in interakciji med provenienčnim testom in provenienco. Povprečne vrednosti so bile za vse provenience in vse preučevane lastnosti višje v Žepčah. Provenience Avstrija A1, Avstrija A2, Avstrija A3 in Poljska P1 so v obeh testih izkazale najboljšo rast, medtem ko je bila izmerjena rast Italije I1 dobra v provenienčnem testu v Žepčah, ne pa tudi v Kupresu.
Keywords: morfološke značilnosti; morphological traits; Pinus sylvestris L.; provenance tests; provenienčni testi; rdeči bor; Scots pine