Endosonographic appearance of the anal sphincters in patients following colostomy - Sudoł-Szopińska, Iwona (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Namen raziskave je bil z analnim ultrazvokom (AUS) prikazati spremembe na analnem sfinktru pri bolnikih po kolostomiji. Želeli smo tudi najti in razčleniti vzroke ugotovljenih sprememb. Bolniki in metode. AUS smo izvedli po kolostomiji pri 25 bolnikih in uporabili endorektalno sondo z 7.0 MHz. Okvare notranjega analnega sfinktra smo ovrednotili in za statistično analizo uporabili metodo variance (ANOVA). Rezultati. Notranji analni sfinkterje bil stanjšan pri 22 bolnikih (88 %), srednja debelina pa je bila 1.62 mm. Krožno stanjšanje celotne dolžine je imelo 20 bolnikov (90.9 %). Povečano ehogenost notranjega analnega sfinktra smo ugotovili pri 15 bolnikih (60 %) in pri 10 od njih (66.6 %) je obsegala celotno dolžino in obod sfinktra. Robove notranjega analnega sfinktra ni bilo mogoče dobro določiti pri 10 bolnikih (40 %). Statistično značilno povezavo smo našli med časom trajanja stomije in okvaro ehogenosti notranjega analnega sfinkterja (p = 0.0001). Pri ostalih spremembah pa ni bilo najti statistično značilne povezave. Zaključki. Pri bolnikih po kolostomiji smo ugotovili zmanjšano debelino in povečano ehogenost notranjega analnega sfinktra. Pri nekaterih bolnikih ni bilo mogoče prikazati robov sfinktra. Statistično značilno povezavo smo našli le med časom trajanja stomije in okvaro ehogenosti notranjega analnega sfinktra.
Keywords: Analiza variance; analni sfinkter; Analysis of variance; Anus; Colostomy; Kolostomija; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika