Prednosti, ovire, priložnosti in nevarnosti staranja v domačem okolju ter vloga sodobne tehnologije v tem procesu - Babnik, Katarina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2024)
Staranje v domačem okolju je sodobna rešitev razvitih držav za spoprijemanje s starajočim se prebivalstvom. Sistematični pregled literature je vodil cilj identificirati prednosti, ovire, nevarnosti in priložnosti (SWOT) staranja v domačem okolju. V sklopu tega cilja naju je zanimala tudi vloga sodobne tehnologije pri staranju v domačem okolju oz. položaj, ki ga ima v evalvacijski shemi SWOT analize sodobna tehnologija. Pregled literature je bil izveden po PRISMA protokolu (EBSCOhost, znanstveni članki, objavljeni med 2011 in 2021) po modelu SWOT analize in z uporabo tematske analize kot tehnike sintetiziranja virov. S pregledom literature so bile posamezne kode združene v osnovne teme ter razvrščene v apriorno določene elemente SWOT analize oz. organizirane teme: prednosti (navezanost na dom, dom kot vir, identiteta, duševno zdravje, učinkovite strategije spoprijemanja s spremembami), ovire (individualni korelati, ranljive skupine, za posameznika specifična interakcija z okoljem, neučinkovite strategije spoprijemanja s spremembami), priložnosti (institucionalna opora bivanju v domačem okolju, specifične intervencije za starejše, specifične intervencije v okolju bivanja, sodobne tehnologije), nevarnosti (pomanjkljiva infrastruktura, družbeno kulturni kontekst, omejitve sodobne tehnologije). Izidi staranja v domačem okolju so odvisni od individualnih, mikro in makro okoljskih dejavnikov ter specifične interakcije osebe z okoljem; sodobna tehnologija pa ima pri tem lahko podporno vlogo, vendar le kot orodje, ki samo po sebi ne zadošča, saj ne naslavlja vseh psihosocialnih in praktičnih potreb starejših. Izključno usmerjanje na implementacijo podpornih tehnologij lahko predstavlja nevarnost staranju v domačem okolju še posebno za ranljive skupine.
Keywords: aging in place; literature review; pregled literature; staranje v domačem okolju; SWOT analiza; SWOT analysis; technology; tehnologija