New records of rare pierids (Lepidoptera: Pieridae) in Slovenia - Predovnik, Željko (Natura Sloveniae, 2004)
Avtorja predstavljava nove in neobjavljene podatke o razširjenosti treh vrst belinov Gonepteryx cleopatra (Linnaeus, 1767), Colias erate (Esper, 1805) in Colias myrmidone (Esper, 1781) v Sloveniji. Prvi dve vrsti sta najnovejši pridobitvi v favni dnevnih metuljev Slovenije in v luči novih najdb je razprava o njunem stalnem pojavljanju v Sloveniji. Colias myrmidone je v zadnjih letih izginil iz mnogih predelov srednje Evrope na zahodni meji svojega areala. Tudi pri nas ga lhko prištevamo med vrste na robu izumrtja. Predstavljeni podatki dokumentirajo izginotje te vrste v Sloveniji. Vrsta Colias erate je verjetno stalna vrsta v Sloveniji, saj je bila najdena v dveh zaporednih letih na dveh območjih ob kanalih Drave pod hidroelektrarnama Formin in Zlatoličje.
Keywords: Butterflies; Ecosystem; Ekosistem; Metulji; prevalence; razširjenost; Slovenia; Slovenija