Slovensko ljudsko slovstvo in antična književnost pri pouku književnosti - Žbogar, Alenka (Jezik in slovstvo, 2019)
Članek analizira zastopanost slovenskega ljudskega slovstva ter antične književnosti pri pouku književnosti v tretjem triletju in v gimnaziji. Predlagana so nekatera doslej spregledana umetnostna besedila, ki bi jih bilo smiselno v šoli obravnavati medpredmetno (zlasti s poukom zgodovine), pojmi za interpretacijo, metode dela in oblike učenja. Tako osnovnošolski kakor gimnazijski učni načrt za slovenščino poudarjata medpredmetno povezovanje in razvijanje digitalne zmožnosti. Natančneje je predstavljena t. i. metoda obrnjenega učenja ter možnosti njene uporabe pri pouku književnosti.
Keywords: antična književnost; gimnazija; medpredmetno povezovanje; metoda obrnjenega učenja; osnovna šola; pouk književnosti; slovenska književnost; slovensko ljudsko slovstvo; tretje triletje