The "challenges of humanism" in Roman historical poetry - Kersten, Markus (Primerjalna književnost, 2018)
Avgustejska poezija je morda najbolj klasična od vse evropske klasike. Njeno literarno videnje postopnega napredovanja (nazaj) do miru in blagostanja zlate dobe je zavzelo središčni položaj v procesu oblikovanja evropskega humanizma. Zdi se sicer, da postavgustejski epiki, npr. Lukan, izražajo dvom o tem, ali je človeštvo mogoče poučevati s književnostjo. Takšno stališče je bilo pogosto interpretirano kot antiklasično in zato antihumanistično. Toda - ali je mogoče dejansko dokazati, da so ideali civilizirajoče književnosti zgrešeni? Ni druge poti za sprejem z izzivi humanizma kot predaja? Obetaven pristop k temu vprašanju je študij specifičnih metapoetičnih potencialov historične poezije. Literarni liki takšne poezije so lahko "realistično" prikazani kot bralci; njihov uspeh ali neuspeh je lahko neposredno povezan z njihovo literarno izobrazbo. To odpira prostor posebni vrsti intertekstualnosti: v izostreni refleksiji o vplivu svojih referenčnih besedil so historične pesmi dale svoj značilne prispevek h klasifikaciji klasike, tj. k obrambi humanosti.
Keywords: Cicero, Marcus Tullius; historična epika; latinska poezija; Lucanus, Marcus Annaeus; medbesedilnost; metapoetični realizem; Silius Italius, Catius