Klinične smernice za rehabilitacijo bolnikov po nihajni poškodbi vratu - Marn-Vukadinović, Duša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
V uvodu so predstavljene značilnosti okvare po nihajni poškodbi vratu, opredeljena sta njen družbeni pomen in namen smernic. Metoda: po pozorni analizi visokokakovostnih raziskav iz novejših kanadskih, ameriških, avstralskih in evropskih preglednih člankov in priporočil za obravnavo poškodovancev z nihajno poškodbo vratu in z njo povezanimi motnjami so pripravljene klinične smernice za rehabilitacijo teh bolnikov v Sloveniji in upoštevana delitev dela na primarno, sekundarno in terciarno raven. Povzeti so dokazano uspešni postopki in smernice za diagnostiko sindroma nihajne poškodbe, v zdravljenju pa izpostavljeni dejavniki tveganja za razvoj kronične bolečine, možnosti in uspešnost konzervativnega zdravljenja v akutni, subakutni in kronični fazi po poškodbi. Rezultati: v tabeli so povzeti priporočeni rehabilitacijski ukrepi, njihovi učinki in stopnja priporočila za uporabo v (sub)akutni in kronični fazi sindroma nihajne poškodbe. Prikazan je protokol vodenja teh poškodovancev glede na priporočila in organizacijo zdravstvene službe v državi.
Keywords: Guidelines as Topic; klinične smernice; obravnava; poškodbe; rahabilitacija; therapy; vrat; Vrata; whiplash associated disorders; Whiplash injuries; zdravljenje