Struženje navarov z orodji podjetja Walter - Brožek, Milan (Strojniški vestnik, 2002)
Tehnologija navarjanja se v praksi uporablja za oblikovanje površinskih plasti s specifičnimi lastnostmi v primeru na novo narejenih sestavnih delov oziroma pri popravilih obrabljenih funkcijskih ploskev sestavnih delov. Pri veliki večini sestavnih delov je glede na želeno obliko, izmero in površino navarjenega predmeta te treba tudi obdelati. Takšna obdelava ima v primerjavi z obdelovanjem vlečenih ali valjanih polizdelkov nekatere posebnosti. Zaradi optimizacije rezalnih razmer se po navadi izhaja iz rezultatov dolgoročnih preskusov obstojnosti orodja. Pri njih se eksperimentalno ugotavlja časovna odvisnost obrabljenosi orodja pri različnih stopnjah rezalne hitrosti za vsako kombinacijo materialov navarjenega predmeta in orodja. Iz te odvisnosti se za mejno velikost obrabljenosti orodja določi odvisnost obstojnosti orodja za rezalno hitrost. Tako ugotovljene odvisnosti T - vc so izhodišče vrednosti za lastno optimizacijo rezalnih razmer. Ta pa se najpogosteje izvaja po kriteriju najmanjših proizvodnih stroškov. ...
Keywords: struženje navarov; hrapavost površin; pogoji rezanja; ploščice ostrilne; odrezavanje; struženje; navarjanje