The importance of the division of the countryside in stimulating regional development - Kladnik, Drago (Acta geographica Slovenica, 2003)
V članku avtorja slovensko podeželje razčlenjujeta na podlagi izbranih kazalnikov, združenih v osem različnih vsebinskih sklopov, ki jih imenujeta delne sinteze: Naravni omejitveni dejavniki, Zemljišča in kmetijski sistemi, Posestne razmere, Prebivalstvene značilnosti, Značilnosti gospodarske učinkovitosti, Peronalna infrastruktura, Obmejnost in Kmetijsko obremenjevanje okolja. Delne sinteze so podlaga celovite sinteze s petimi stopnjami različne razvitosti podeželja. V drugem delu prispevka je nakazan pomen členitev podeželja, tako z vidika zagotavljanja raznovrstnih oblik pomoči za zagotavljanje njegovega skladnega razvoja kot z vidika spremljanja kazalnikov v vlogi odstopanj od želenih učinkov v regionalnem razvoju, za kar se je uveljavil izraz regionalne disparitete.
Keywords: Slovenia; Slovenija; podeželje; rural area; tipizacija; regionalizacija; regionalni razvoj