Sprejem in zdravljenje brez privolitve na oddelku za psihiatrijo UKC Maribor - Turčin, Arijana (Zdravstveno varstvo, 2008)
Države Evropske skupnosti skušajo doseči večjo harmonizacijo na celotnem področju duševnega zdravja. V Sloveniji je tik pred sprejetjem novi Zakon o duševnem zdravju, ki upošteva omenjena priporočila ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Pogoji za sprejem in zdravljenje brez privolitve oz.za hospitalizacijo proti volji, kot se je včasih imenovala, morajo namreč biti zaradi visoke nevarnosti zlorabe natančno z zakonom opredeljeni. Na Oddelku za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je bilo ob pregledu dokumentacije za petletno obdobje od 01.01.2001 do 31.12.2005 ugotovljeno, da je bilo sprejetih in zdravljenih brez privolitve 127 bolnikov,kar znaša 2 % vseh hospitalizacij v tem obdobju. Najpogostejši razlogso bile psihotične motnje in avto- ali heteroagresivnost. Število sprejemov in zdravljenj brez privolitve bi se morda lahko zmanjšalo z dobro zunajbolnišnično mrežo pomoči osebam z duševnimi motnjami.
Keywords: duševne motnje; hospitalizacija; psihiatrija; psychiatry and clinical psychology; zakonodaja; zdravljenje brez privolitve