Legal dilemmas about mandatory childhood vaccination in Europe - Czechowicz, Sebastian (Medicine, law & society, 2023)
Obvezno cepljenje otrok in mladostnikov je v javnosti sporno vprašanje. Prav tako predstavlja izziv na področju pravnih znanosti. Članek je posvečen dogmatično-pravni analizi vrste pravno varovanih dobrin, ki so v zvezi z obveznim cepljenjem omejene (med drugim: pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja, osebna svoboda, pravica do samoodločanja), in tistih vrednot, ki naj bi jih cepljenje načeloma varovalo (javno zdravje, življenje in zdravje otrok). V članku je podrobno analizirana sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki se zdi prelomna. Po eni strani zaključuje spor, ki je potekal pred Sodiščem, po drugi strani pa odpira polje za nadaljnjo razpravo o bistvu obveznega cepljenja. Raziskava je bila opravljena z uporabo dogmatično-pravne metode, metode analize in kritike literature, metode analize sodne prakse in statistične metode. Pri predstavljenih rezultatih raziskave so bila uporabljena poročila in statistični podatki mednarodnih organov o stopnji cepljenja otrok in mladostnikov v Evropi.
Keywords: child; countering the spread of communicable diseases; človekove pravice; European Court of Human Rights; Evropsko sodišče za človekove pravice; fundamental rights; javno zdravje; otroci; otroške bolezni; public health; vakcinacija