Lone fatherhood, the deficit of motherly love and institutional discrimination - Šori, Iztok (Teorija in praksa, 2019)
Članek kritično premišlja idejo materinske ljubezni v delih Fromma, Parsonsa in Balesa ter empirično preučuje vprašanji, kako očetje, ki sami skrbijo za otroke, razumejo to idejo in kako je ta vpeta v delovanje javnih institucij. Naracije v intervjujih so pokazale, da očetje materinsko ljubezen dojemajo kot edini primanjkljaj v skrbi za otroke. Medtem ko z vsakodnevno skrbjo zavestno ali nehote dekonstruirajo spolne norme in meje moškosti, jih hkrati vzpostavljajo na ravni manj oprijemljivega čustvenega doživljanja. Reprodukcija ideje o materinski ljubezni na institucionalni ravni povzroča diskriminacijo očetov in marginalizacijo netipičnih moškosti.
Keywords: Archetype (Psychology); Arhetip (psihologija); Enostarševske družine; Fatherhood; Masculinity; materinska ljubezen; Moškost; Očetovstvo; Single-parent families