Encimi - obetavne tarče za razvoj novih zdravil - Fortuna, Krištof (Proteus, 2016)
Encimologija je veja biokemije, ki se ukvarja s proučevanjem encimov. Pri mnogih bolezenskih stanjih, zlasti tumorjih, je med drugimi encimi povišana tudi aktivnost encima katepsina X. Z zaviranjem aktivnosti encimov s pomočjo inhibitorjev lahko zdravimo te bolezni. Iskanje novih encimskih inhibitorjev je kompleksen proces, ki zahteva inovativne pristope. S premišljenim načinom smo uspeli narediti pomemben korak na poti do iskanja novih inhibitorjev katepsina X kot potencialnih zdravilnih učinkovin.
Keywords: biokemija; encimi; encimologija; encimske reakcije; farmacija; inhibitorji; katepsin X; zaviralna aktivnost