Vpliv dolžine odmora med posameznimi ponovitvami in serijami na izbrane parametre pri treningu potega - Konjar, Janez (Šport (Ljubljana), 2023)
Serije s prekinitvami so na podlagi raziskav potencialno uporabna trenažna metoda za izvedbo večjega volumna kakovostno izvedenih olimpijskih dvigov. Poleg tega je teoretična prednost serij s prekinitvami tudi izvedba večjega števila dvigov v seriji ob manjšem upadu dosežene največje moči in največje hitrosti. S študijo primera uspešnega in izkušenega slovenskega dvigalca uteži smo želeli ugotoviti, kako štirje različni vadbeni protokoli vplivajo na tehnično izvedbo potegov. Zato smo oblikovali individualiziran model obravnave tehnične izvedbe potegov, primerljiv s predhodnimi raziskavami. Merjenec je izvajal potege z 80 % 1 RM, na podlagi česar smo analizirali tudi razlike glede na že ugotovljene vrednosti tehničnih parametrov potegov višjih intenzivnosti, bližje 100 % 1 RM. Ugotovili smo, da imajo predstavljeni protokoli različne vplive na tehnično izvedbo potegov. Kot najprimernejši z vidika optimalne tehnične izvedbe se je izkazal protokol, ki je vključeval serije s prekinitvami z dvema ponovitvama in triminutni odmor med serijami. Ob manjšem številu serij so uporabne tudi serije s prekinitvami s po štirimi ponovitvami in triminutnim odmorom med serijami. Na podlagi naših rezultatov sklepamo, da so s tehničnega vidika izvedbe pri 80 % 1 RM določene razlike v primerjavi z maksimalnimi poskusi, ki so bližje 100 % 1 RM. Menimo, da bi bilo treba te razlike v prihodnosti natančneje preučiti. Ugotavljamo, da je za korektno analizo tehničnih parametrov dvigov ključno upoštevati posameznikove antropometrijske značilnosti. Nazadnje izpostavljamo, da bi bilo za natančnejšo analizo optimalno uporabiti sicer zahtevnejšo in kompleksnejšo tridimenzionalno (3D) kinematično analizo.
Keywords: dviganje uteži; moč; olimpijski dvigalci; poteg; serije s prekinitvami; šport; študije; tekmovanja; trening