Pre-service teachers' beliefs about foreign language learning - Skubic, Darija (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Ugotovljeno je bilo, da so prepričanja o učenju jezikov odločilnega pomena za učenje in poučevanje in da se učenci lahko razlikujejo v svojih prepričanjih o učenju novega jezika. Podobno se lahko študenti z različnih pedagoških študijskih programov razlikujejo v svojih prepričanjih o učenju jezikov. Glavni cilj te študije je bil raziskati prepričanja študentov predšolske vzgoje, razrednega pouka in specialno rehabilitacijske pedagogike o učenju tujih jezikov v Sloveniji. Tri področja so bila natančneje raziskana, to so: prepričanja študentov o tujejezikovni učljivosti, naravi učenja ter motivacijah za učenje tujega jezika in pričakovanjih, ki iz tega izhajajo. V študiji je bil uporabljen vprašalnik BALLI. V raziskavi je sodelovalo 170 študentov prvega letnika. Rezultati kažejo, da se kljub obiskovanju različnih študijskih programov prepričanja študentov o učenju tujih jezikov statistično pomembno ne razlikujejo; a v primerjavi z drugimi študijami nakazujejo, da učeči se iz različnih kultur različno zaznavajo učenje tujih jezikov.
Keywords: (prihodnji) vzgojitelji; izobraževanje prihodnjih učiteljev; prepričanja o učenju (tujih) jezikov; specialno rehabilitacijski pedagogi; učitelji razrednega pouka