"Ne počutim se več kot muzejski artefakt!" - Purg, Urška (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2022)
Prispevek se osredotoča na proces dela pri razstavnem projektu Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu, ki je zajemal večmesečno vključujoče delo s pričevalci kot demokratičen pristop k ustvarjanju razstave. V prvem delu osvetljuje princip delovanja muzeja kot demokratične ustanove na podlagi kombiniranja ustne zgodovine in participativnega načina dela z opolnomočenjem pričevalcev. V drugem delu pa osvetli in ovrednoti proces dela razstavnega projekta s pregledom metodologije dela in rezultatov projekta s fokusom na razmerju moči med muzejem in pričevalci ter vlogo kustosa.
Keywords: demokratični muzej; identiteta; migracije; muzeologija; participativnost; ustna zgodovina