High-throughput sequencing in forest health surveillance - Devetak, Zina (Acta silvae et ligni, 2026)
Redna fitosanitarna kontrola na mejah ter programi preiskav postajajo čedalje pomembnejši pri detekciji novih škodljivcev in povzročiteljev bolezni drevja. Kot eno izmed orodij za podporo vizualnim pregledom, morfološkim metodam identifikacije in tarčnim molekularnim metodam je tudi visokozmogljivo sekvenciranje. Uporablja se lahko na različnih tipih vzorcev ter omogoča simultano iskanje različnih taksonomskih skupin ter analizo velikega števila vzorcev hkrati. Visokozmogljivo sekvenciranje zahteva številne zaporedne korake, tako priprave na sekvenciranje kot bioinformacijsko zahtevne analize rezultatov. Koraki morajo biti optimizirani in skrbno dokumentirani, da lahko zmanjšamo in nadzorujemo vpliv, ki ga imajo na rezultat analize. Rezultate je prav tako treba skrbno tolmačiti ter v primeru detekcije vrste, ki ima karantenski značaj, tudi potrditi z alternativno metodo. V članku razpravljamo o uporabnosti visokozmogljivega sekvenciranja v okviru varovanja gozdov ter premišljujemo o različnih vrstah vzorcev, tehničnih vidikih ter možni sinergiji z že uveljavljenimi metodami.
Keywords: fungal pathogens; glive povzročiteljice bolezni; high-throughput sequencing; meta analiza črtnih kod; metabarcoding; orest health; pests; škodljivci; visokozmogljivo sekvenciranje; zdravje gozda