Geografija vojne: rusko-ukrajinska vojna - Zupančič, Jernej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2024)
Prispevek analizira širšo geopolitično sliko Vzhodne Evrope in spremembe v tranzicijskem obdobju do danes kot podlago za razumevanje rusko-ukrajinske vojne. V analizi se posebej izpostavljajo značilnosti situacij, ki so na različne načine prispevale k razvoju konflikta: šibka Evropa in Evropska unija, politično razdvojena Ukrajina in slabenje Rusije. Najpomembnejšo vlogo je imela notranjepolitična situacija v Rusiji. Le-ta je leta 2014 neposredno sprožila najprej konflikte in februarja 2022 obsežno osvajalno vojno. Dalje je prikazan razvoj konfliktov v Ukrajini od pretežno etnično in ideološko motiviranih do na koncu izrazito teritorialnih in geopolitičnih.
Keywords: conflict areas; geopolitics; geopolitika; krizna območja; political geography; politična geografija; Rusija; rusko-ukrajinska vojna; Russia; Russo-Ukrainian war; Ukraine; Ukrajina