Fizična geografija in preučevanje ogroženosti zaradi naravnih in drugih nesreč - Natek, Karel (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
Slovenska fizična geografija je s preučevanji naravnih nesreč dosegla zavidljivo stopnjo védenja o teh pojavih, v katerih se kažeta tesna povezanost človeka in narave ter naraščajoča ranljivost sodobne družbe. Predstavljeno je geografsko videnje teh pojavov, ki niso zgolj naključni dogodki, temveč sestavni del pokrajine, skupaj z vsemi človekovimi prilagoditvami. Hiter razvoj znanosti in tehnike ter spremenjen način življenja sodobnega človeka so še povečali našo ranljivost in ogroženost, kar zahteva tudi od fizične geografije uporabo novih pristopov pri osveščanju in iskanju možnosti trajnostnega 'sožitja' z naravnimi nesrečami.
Keywords: fizična geografija; naravne nesreče; ogroženost; physical geography; pokrajinska ekologija; ranljivost okolja; Slovenia; Slovenija