Analiza preživetja ukrepa "usposabljanje in izobraževanje zaposlenih" - Volčjak, Robert (Gospodarska gibanja, 2012)
Članek se ukvarja s karakteristikami, ki vplivajo na dolžino zaposlenosti oseb, vključenih v program Usposabljanja in izobraževanja zaposlenih v obdobju 2007 - 2011 ter kvantitativno oceni tveganje za izgubo zaposlitve oseb v programu. Ocena učinkovitosti ukrepa s pomočjo paritve kaže, da je povprečni učinek opazovanega ukrepa pozitiven in statistično značilen. Kaplan-Meierjeva cenilka razkriva, da je delež zaposlenih oseb ob koncu formalnega trajanja programa večji od deleža zaposlenih v kontrolni skupini. V času trajanja ukrepa je delež oseb v programu, ki so izgubile delo (glede na število preostalih oseb v programu) zmeraj nižje od deleža novo brezposelnih oseb brez prvih iskalcev zaposlitve (glede na število vseh zaposlenih v Sloveniji). S pomočjo Coxovega modela sorazmernih tveganj lahko ugotovimo, da se z naraščajočo starostjo oseb v programu možnost izgube zaposlitve z vsakim letom poveča, pri ženskah je tveganje manjše kot pri moških.
Keywords: Slovenija; strokovno izobraževanje; trg delovne sile; usposabljanje; zaposleni