Možen reformirani model pravne akulturacije običajnih norm občega mednarodnega prava v pravni red Republike Slovenije - Olaj, Anton (Teorija in praksa, 2013)
Raziskovanje vsebine in pomena ustavne norme 8. člena je privedlo do identifikacij pravnih argumentov kot podlag za oceno, da je ureditev recepcije mednarodnega prava v pravni red Republike Slovenije premalo določna in organizacijsko sistemsko dorečena. Oblikovani so naslednji predlogi možnega reformiranega modela: (1) spremeni in dopolni se dikcija 8. člena Ustave; (2) odpravi se korekcija Akta o notranji organizaciji in sistemizaciji v Ministrstvu za zunanje zadeve; (3) dopolni se dikcija 21. člena Uredbe o objavljanju v Uradnem listu RS; (4) predlaga se sprejem sklepa vlade o vzpostavitvi projekta "Prevajanje in redakcija judikatov in odločitev mednarodnih sodnih in arbitražnih tribunalov".
Keywords: Constitutions; International law; Mednarodno pravo; pravna načela; pravni viri; Slovenia; Slovenija; Ustave