Computer program for determining an optimum solution in long-term forest exploitation process - Barle, Janez (Informatica (Ljubljana), 1988)
Proces dolgoročnega izkoriščanja gozdov moremo opredeliti na več načinov. Primerne v ta namen so tudi metode operacijskaega raziskovanja. Skupina strokovnjakov Univerze v Ljubljani je za določitev matematičnega modela optimizacije postopka izkoriščanja gozdov razvila posebno rastno funkcijo in na temelju le-te definirala zaporedje potrebnih postopkov, relacij in postulatov. Metoda je bila definirana kot postopek, ki temelji na diskretnem dinamičnem programiranju. V članku zgoščeno opišemo prototip modela in računalniškega programa za njegovo rešitev. Model je možno razširiti z vgraditvijo nadaljnjih zahtev in pogojev. Program je bil napisan v programskem jeziku fortran in je bil testiran na računalniku DEC-10.
Keywords: Bellmanov princip optimalnosti; Bellman's principle; computer program; dinamično programiranje; discrete dynamic programming; diskretno dinamično programiranje; dynamic programming; forest exploitation program; FORTRAN; matematika; mathematics; operacijsko raziskovanje; operations research; program vodenja gozdov; računalniški program; rastna funkcija; tree-growing function