Učne navade dijakov s posebnimi potrebami v programu nižjega poklicnega izobraževanja - Schmidt, Majda (Šolsko polje, 2010)
Temeljna spoznanja in emirične raziskave opozarjajo, da med dijaki s posebnimi potrebami in dijaki brez le-teh obstajajo statistično pomembne razlike na štirih področjih učnih navad, in sicer: na področju motivacije, na področju učenja in učnih tehnik, na čustvenem področju ter na socialnem področju. Med zaskrbljujočimi ugotovitvami, povezanimi z učnimi navadami, posebej izpostavljamo dejstvo, da dijake s posebnimi potrebami v programih nižjega poklicnega izobraževanja v naši študiji zaznavamo kot manj učinkovite in manj kompetentne za spoprijemanje z učnimi in delovnimi nalogami. Ti dijaki ne poznajo učinkovitih načinov in strategij za uspešnejše učenje, kar jih ob neuspehih vodi do občutij frustracije in nemoči. Da bi nižje poklicne šole lahko predstavljale kakovostna, učinkovita in podporna vzgojno-izobraževalna okolja za dijake s posebnimi potrebami (posebej za tiste kognitivnimi težavami), bi morale razviti modele učenja/poučevanja, ki predstavljajo dobro alternativo glede na tradicionalno usmerjene vzgojno-izobraževalne pristope.
Keywords: vzgoja in izobraževanje; strokovno izobraževanje; poklicno izobraževanje; dijaki s posebnimi potrebami; integracija; učne navade