Kakovost življenja tetraplegika - študija primera - Dornik, Ema (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Predstavljena je študija primera tetraplegika po prometni nezgodi. Obravnavanaje kakovost življenja na domu s stališča teorij zdravstvene nege Virginije Henderson, Caliste Roy in Dorothee Orem. Tematika kakovosti življenja je tesno povezana z modelom občutljivosti in stresa. S teoretičnega vidika se dotika invalidnosti kot vzroka stiske, ter socialnega okolja, predvsem družine in družinskih konfliktov ter svetovalnega dela v družini, ki v raziskavo ni bila zajeta. Preiskovanec ima zadovoljene tako materialne in neosebne ter socialne potrebe kakor tudi potrebe po osebnem razvoju. V treh letih po poškodbi je razvil pozitivno samopodobo. Lahko zaključim, da preiskovanec živi kakovostno življenje. Iz te študije ni mogoče delati posplošitev na populacijo.
Keywords: Activities of daily living; družina; family; invalidi; kvaliteta življenja; Nursing; Quadriplegia; Quality of life; stres; tetraplegiki