Soil-nail wall stability analysis using ANFIS - Jelušič, Primož (Acta geotechnica Slovenica, 2013)
V članku so izvedli optimiranje varnostnega faktorja sidrane stene. Optimiranje so izvedli s pristopom nelineranega programiranja in v ta namen razvili optimizacijski model OPTINC. Varnostni faktor in optimalni nagib sidra od horizontalne smeri sta odvisna od tipa sidrane stene. Na osnovi dobljenih rezultatov so razvili ANFIS-INC model za napovedovanje optimalnega nagiba sider za poljubno sidrano steno. Razvili so tudi model ANFIS-SF za napovedovanje varnostnega faktorja za različne nagibe sten, kota nagiba brežine, dolžine sider in premera vrtine. Ugotovili so, da se mora nagib sidra prilagoditi nagibu stene, dolžini sidra, kotu nagiba brežine in premeru vrtine. S povečanjem nagiba stene, dolžine sidra in premera vrtine se varnostni faktor povečuje. Po drugi strani pa se varnostni faktor zmanjšuje s povečanjem kota brežine. Uporaba nelineranega programiranja in metode ANFIS (Adaptive Network based Fuzzy Inference System) omogoča obsežno analizo geotehničnih problemov.
Keywords: ANFIS; NLP; optimizacija; optimization; soil-nail; stabilnost stene; wall stability; žebljana zemljina