Placebo v protetiki in ortotiki - Burger, Helena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Placebo in nocebo učinek sta učinka inertnih snovi in neaktivnih metod, ki jih navadno v študijah uporabljamo za kontrolo v kontrolni skupini. Placebo lahko povzročimo z besedami, gestami, s tabletami, pripomočki in z operacijami. Proteze, predvsem njihove komponente, in ortoze imajo tudi placebo učinek. Pomembno je, da se vsi člani tima, ki sodelujemo v procesu oskrbe z njimi, tega zavedamo, poznamo in redno spremljamo dokaze o njihovi učinkovitosti ter se obnašamo profesionalno in ne "prodajamo".
Keywords: orthoses; Orthotic Devices; ortoze; placebo; prostheses; proteze