Spodnjetriasni fosili med Sveto Barbaro in Osolnikom - Križnar, Matija (Loški razgledi, 2013)
Greben med Sveto Barbaro in Osolnikom nad Škofjo Loko je že več let znano najdišče fosilov. Vsi fosili, predvsem ostanki fosilnih glavonožcev so odkriti v spodnjetriasnih plasteh. Čeprav so geološke raziskave opravljali že pred več kot sto leti iz, tega območja ne poročajo o najdbah fosilov. Naše terensko delo smo osredotočili na fosilonosne spodnjetriasne plasti, ki so odkrite ob mnogih kolovozih, redkih golicah ali potokih. Našli smo mnoge fosilne ostanke glavonožcev, školjk, polžev, morskih lilij, zobe vretenčarja in fosilne sledi.
Keywords: paleontologija; paleontology; geologija; geology; fosili; fossils; spodnji trias; trias; Škofja Loka; Slovenia; Slovenija